Safer internet day

Safer internet day

Vandaag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor een veilige internetomgeving. Nog altijd worden er burgers slachtoffer van sextortion. Sextortion is afpersing met seksueel getint beeldmateriaal van het slachtoffer. De dader dreigt deze beelden te verspreiden als je bijvoorbeeld geen geld betaalt of niet nog meer naaktbeelden stuurt.

Hoe kan je voorkomen dat je slachtoffer wordt? Belangrijkste tips:

  • Mocht je een seksueel getint beeld maken, bedenk dan of het nodig is dat je herkenbaar in beeld bent.
  • Besef naar wie je het beeldmateriaal stuurt en ook waar het beeld wordt opgeslagen bij de ander. Vertrouw je deze persoon?
  • Sla de beelden het liefste offline op als je ze wil bewaren, zoals bijvoorbeeld op een externe harde schijf.
  • Zorg dat je sterke en verschillende wachtwoorden hebt voor al je accounts en stel overal tweestapsverificatie in.

Aangifte

Ben je slachtoffer geworden van sextortion? Doe aangifte! Veel mensen schamen zich wanneer zij slachtoffer zijn geworden en doen daarom geen aangifte. Onthoud: als slachtoffer heb je nooit schuld. Aangifte helpt de politie, omdat er zo meer informatie wordt gedeeld en er sneller achterliggende patronen ontdekt kunnen worden. Aangifte doen kan via 0900-8844 of bezoek het dichtstbijzijnde politiebureau.